Gasilci

PGD Palčje

palcjepgd

Zgodovina PGD Palčje

V Palčju deluje prostovojno gasilsko društvo že od leta 1977, ko je skupina vaščanov uresničila idejo o ustanovitvi društva.

Ustanovni občni zbor je bil dne, 26.marca 1977 ob 20h.

Prvi predsednik ustanovnega odbora je bil PENKO MARKO.
Izvoljeni so bili:
Prvi predsednik PGD Palčja: Lipec Alojz
Prvi poveljnik: Penko Marko
Tajnik: Lipec Vinko
Blagajnik: Kovač Anton
Namestniki predsednika pa:

  1. Česnik Julijan
  2. Pavlovič Zdeno
  3. Rebec Franc

Nadzorni odbor:

  1. Penko Oton
  2. Smerdel Franc
  3. Rotar Miro

Častni gostje pa Kljun Franc, predstavnik zavarovalnice Triglav in
Bratina Štefan predstavnik zveze Postojna.

Na ustanovnem občnem zboru je bila formirana naslednja gasilska operativna enota:

  1. Abram Gašper, Penko Marko, Rebec Viktor,  Nadoh Stojan, Pavlovič Zdeno, Rebec Vinko, Česnik Egon, Pavlovič Pavel, Česnik Julijan, Smerdel Franc, Česnik Metod, Kovač Jože, Kovač Anton, Rebec Franc, Rebec Miro, Česnik Stane, Grl Jože, Kovač Herman.

Vsi operativci so bili nezgodno zavarovani v slučaju nesreče med vajami ali gašenjem.

Že takoj naslednje leto 1978, je skupina 16 gasilcev sprejela statut delovanja in se vknjižila v občini Postojna kot prostovoljno gasilsko društvo Palčje. Za delovanje društva so si uredili prostore v nekdanji vaški šoli.

Istega leta je ta udarna desetina opravila izpite za izprašane gasilce. S skromno opremo so se udeleževali gašenja požarov. Pristopali so novi člani in število gasilcev se je stalno večalo. Ob koncu leta 1977 je društvo štelo že 64 članov. Naraščale so potrebe po prostoru za delovanje društva. Poprijeli so za delo in leta 1983 otvorili nov gasilski dom v obliki kot je danes.

Ker je bila takrat navada, da ob vaških praznikih slavijo svoje dosežke, so 1984 razgrnili tudi svoj gasilski prapor.

Z leti so prihajala tudi modernejša sredstva za gašenje požarov. Leta 1978 je bila TOMOSOVA črpalka velika pridobitev za društvo, leta 1984 kombi IMV, kasneje še črpalko ROTAKS, leta 2001 vozilo MITSUBITSHI za gašenje gozdnih požarov, v letu 2005 in 2006 pa smo opremili gasilce z zaščitno opremo. Z letom 1997 pa smo začeli tudi z raznimi gasilskimi izobraževanji, saj se zavedamo, da gasilec z dobro gasilsko izobrazbo nekaj pomeni.

Sedaj v društvu deluje pionirska, mladinska, članska in veteranska ekipa. Društvo šteje 115 članov. V tridesetih letih so ekipe osvojile že 38 pokalov. Že prvo leto po ustanovitvi društva je gasilska ekipa osvojila prvo mesto na občinskem tekmovanju. Najbolj uspešna ekipa je bila sestavljena iz letnikov 1967, 1968, 1970 in 1971. Saj so po triletnem zaporednem prvem mestu na občinskem tekmovanju osvojili tudi prehodni pokal. Zahvala gre tudi današnjim mentorjem za delo z mladimi, ki so že trikrat popeljali naše mladinske ekipe na državno prvenstvo.

V gasilskem domu se dogajajo tudi druge aktivnosti:
–  na dan 2. januarja si v garaži gasilskega doma gasilci in ljudje dobrega srca voščimo SREČNO NOVO LETO
–  zadnjo soboto v marcu pa prirejamo gasilsko SALAMIJADO

Leta 2005 smo se tudi pobratili s gasilskim društvom STARA NOVA VAS iz Prlekije.

Društvo dobro sodeluje tudi s sosednjimi gasilskimi društvi, gasilsko zvezo Postojna, vaščani, cerkvijo in ostalimi društvi. Seveda pa pri vsem tem ne smemo pozabiti na materialno, finančno in moralno pomoč občine Pivka, kot tudi samega župana. V veliki meri pa smo zadovoljni tudi z drugimi sponzorji.

NA POMOČ

gasiec1