Franc Pavlovič

franc

Slikar FRANC PAVLOVIČ 1892 – 1931

Franc Pavlovič se je rodil 29.oktobra 1892 v Palčju 12, pri Gomulevih. Bil je sin Casparusa Pavloviča in Marije Smerdel. Študiral je na višji umetnostni šoli na Dunaju. Ni znano kdaj se je vrnil domov, kje in kdaj se je poročil s Antonijo Benko, sosedo iz otroških let. Znano je da je bil med prvo svetovno vojno ujetnik v ruskem taborišču in da so ga Rusi cenili ker je risal ruske poveljnike.  V Brazilijo se je preselil leta 1923 in žena mu je rodila dva sinova, Vladimirja in Vladislava. Zdaj živi v braziliji 12 njegovih vnukinj in vnukov.

franc

Leta 1938 je začel poslikovati cerkev Nossa Senhora do Belem, delo je bilo dokončano leta 1940. Po pogovoru z njegovo vnukinjo, gospo Angelico Povlovič Sabadini, smo izvedeli, da je umrl leta 1981 c Cefelandia, kjer je tudi pokopan; dočakal je starost 89 let.

franc1

Poslikave v cerkva v Braziliji.

Prva cerkev, ki jo je v Braziliji poslikal Pavlovič, je bila v mestu Matao; na žalost je že porušena. Doslej so bile že rastavrirane njegove freske v cerkvah v mestih Pirassunga, Araras in Avare. Cerkev v Descalavadu naj bi začeli restavrirati letos. Organizator restavrirabja te cerkve je prof. Adalberto Lobato. Cerkev je bila zgrajena leta 1875 in pozneje jo je poslikal Pavlovič. Freske so že zelo poškodovane zaradi vlage in vročine.

franc2franc10franc11

Z željo, da bi poudarili pomen dela Franca Pavloviča, so se organizatorji povezali z njegovimi potomci in s njihovo pomočjo pripravili razstavo njegovih del, slik, osebnih predmetov in zgodovinskih fotografij. Denar za restavriranje njegovih fresk zbirajo domačini in prebivalci omenjenega mesta. Dela naj bi predvidoma trajala tri leta.

(Vir: Peter Slavec, Sao Paulo, Brazilija)

Dela Franca Pavloviča lahko najdemo tudi v naših krajih. V palčju je ohranjeno:

Razpelo in kipec Device Marije

razstava2   marija

Slika:

 francsl

Franc je tudi restavriral in na novo poslikal stranski desni oltar v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Trnju (pričevanje tete Korline iz Klenika). Velika verjetnost pa je, da je izdelal tudi Jezusa, ki je na manjšem križu v cerkvi Sv. Miklavža v Palčju (ocena g. Adalberto Lavato).

(G. Adalberto Lavato iz Brazilije se ukvarja z delom in življensko potjo Franca Pavloviča in nje v letu 2005 obiskal Palčje. On je bil prvi, ki nam je osvetlil delo in pomen že pozabljenega palškega umetnika.)